Etsing av messingplate

Tekst, foto og illustrasjoner: Svein-Martin Holt
Artikkel publisert første gang i MJ-bladet nr 4,1991.

 

Flere artikler i serien om Signaler i Norge: Del 1: NSB's signaler og bestemmelser(MJ-bladet 3/91)
Del 2: Bygging av egne signaler i modellskala(MJ-bladet 4/91)
Del 3: Bygg selv: Elektronikk for styring av signaler(MJ-bladet 3/92)
Del 4: Oppkoblingstips til elektronikkmodul(MJ-bladet 2/94)
Etsing av messingplate(MJ-bladet 4/91)


I forbindelse med artikkelserien om Signaler i Norge, hvor det i dette nummerets artikkel bl. a. bygges egne signaler i etset messingplate, kan denne korte artikkelen være et godt grunnlag som en liten innføring i etsing, for egen produksjon av de nødvendige messingplatedetaljer.
Etseteknikken
Det er flere forskjellige teknikker som kan benyttes når tynn messingplate skal etses. Prinsippet for etsingen er ganske enkelt.
Metall som ikke skal fjernes må være dekket med f.eks. et lakklag. De bare områdene etses så vekk med en etsende væske, f.eks. kan jernklorid benyttes.
Det er mulig å etse flere ganger, slik at det kan oppnås forskjellige tykkelse og mønster i platen. Den ene eller begge sider kan også etses hver for seg eller samtidig.
For å få etset signalene våre, er det tilstrekkelig å etse en gang, på begge sider samtidig. Det skulle derfor være relativt enkelt å få til for de fleste.
Men fortvil ikke, de som vil kjøpe delene til signalene ferdig, kan henvende seg til Medlemsservice i foreningen.

Original
Det er nødvendig med en god og nøyaktig original. Denne tegningen er spesiell på den måten at det her også må være noen linjer som ikke er fullstendig brutt slik at platen faller fra hverandre i sine enkelte deler når etsingen er ferdig. Dette gjøres ved å legge inn såkalte “broer” på tegningen.
For å etse flere like detaljer samtidig, legges det gjerne så mange deler sammen på et ark som mulig. Dette sparer tid og er mer økonomisk.
Originalen er gjerne forstørret i forhold til det ferdige produkt og kan enten være negativ eller positiv.
Vi vil her benytte en negativ original som avfotograferes i rett størrelse på negativ grafisk film. Dette kan du f.eks. få gjort hos et trykkeri.
Denne filmen blir så et positivt avtrykk av produktet og er grunnlaget for en fotografisk overføring av etsemønsteret til messingplaten.

Overføring av etsemønsteret
For å overføre dette til en messingplate, kan det benyttes samme teknikk som når vi lager printkort. Det finnes flere forskjellige flytende fotoresister på markedet. En av disse heter “Positiv 20”.
Når denne lakken er tørr blir den lysømfintlig. Etter at messingplaten er renset for alt fett, sprøytes det på et tynt lag fotolakk. Tørk så platen, belys og fremkall akkurat som ved produksjon av printkort.
Skal du etse begge sider må tilsvarende også gjøres for den andre siden. Posisjoneringen av filmene må være nøyaktig for å få et nøyaktig resultat. Til dette brukes det spesielle merker på tegningen som referansepunkter.
Når dette er klart har du da fått en messingplate hvor det er bart metall der du skal etse vekk messingen. Der det er bart metall på begge sider skal det være gjennometset, mens der det er bart metall bare på en side, skal det etses omtrent halvveis igjennom.

Etsingen
Til selve etsingen kan en benytte forskjellige midler, men et middel som benyttes er vanlig jernklorid, det samme som kan benyttes til å etse printkort.
Messingplaten legges i oppløsningen som skal være varm. Beveg den fra tid til annen. Når det så er hull der det skal være hull, er etsingen ferdig. Dette kan ta fra 10 minutter til en halv time avhengig av hvor mye som skal etses vekk og tykkelsen på platen. Temperaturen på etsevæsken er også avgjørende for tiden som er nødvendig.
Skyll den ferdige delen godt i vann og fjern resten av lakken med tynner. Du skal nå ha fått en pen og ren messingplate med skarpe etsekanter.
Nå kan delene kuttes fra hverandre og settes sammen til en ferdig konstruksjon.
Foto mangler. 
Du finner dette i MJ-bladet 4/91.

Foto 1: Messingplate, film og fotoresist, enkle virkemidler for et spennende resultat


18.06.10 23:36