Signaler i Norge

Del 4: Oppkoblingstips til elektronikkmodul

Tekst, foto og illustrasjoner: Svein-Martin Holt
Artikkel publisert første gang i MJ-bladet nr 2,1994.

Flere artikler i serien om Signaler i Norge: Del 1: NSB's signaler og bestemmelser(MJ-bladet 3/91)
Del 2: Bygging av egne signaler i modellskala(MJ-bladet 4/91)
Del 3: Bygg selv: Elektronikk for styring av signaler(MJ-bladet 3/92)
Del 4: Oppkoblingstips til elektronikkmodul(MJ-bladet 2/94)
(Oppdatert med bedre lesbare, men store, tegninger, 27.12.00)
Etsing av messingplate(MJ-bladet 4/91)


MJ-blader kommer her med et nytt avsnitt i serien om Signaler i Norge. I del 3 avluttet vi serien, men mye har skjedd siden den gang, bl.a. finnes det nå ferdig printkort til den beskrevne krets. Derfor fortsetter vi der vi slapp. Tidligere avsnitt kan du finne i MJ-Bladet 3/91, 4/91 og 3/92.
Montering av blokksignalmodul i anlegg
Har du fulgt denne serien om signaler i Norge og kanskje også bygget deg noen av signalene, og anskaffet deg noen av styringsmodulene som er tilgjengelig, bringer vi her noen tips om oppkobling av modulene i anlegget ditt.

Ferdige moduler tilgjengelig
Siden forrige artikkel har det blitt utviklet et eget printkort til modulen beskrevet i siste del av Signaler i Norge, i MJ-bladet 3/92. Dette kretskortet er utviklet av Tom Solfjell som arbeider profesjonelt med å fremstille printkort. Resultatet har derfor blitt et meget bra kretskort, dobbeltsidig med gjennom-pletterte hull, akkurat som for profesjonell elektronikk. En takk til Tom for dette initiativet.
Modulen med kretskort er nå til salgs hos flere av MJ-forhandlerne i Norge. Skulle det være vanskelig og skaffe, kan forfatteren være behjelpelig med å skaffe et antall moduler, se annonse i MJ-bladet.
Modulene leveres ferdigmontert, klar for innsetting i anlegget. Løse printkort kan også leveres, om man ønsker å montere dette selv.

Endringer i skjema
Siden det har blitt noen endringer i skjemaet siden det ble vist i forrige artikkel, tar vi med den siste oppdaterte tegningen. Se figur 1.

Oppkobling av modulene på anlegg
Når du skal koble sammen flere blokkmoduler på et anlegg trenger du flere moduler. Det er nødvendig med en krets pr. blokk. For at 2 tog skal kunne kjøres, er det nødvendig med minst 3 blokker. Det beste vil selvfølgelig å ha noen flere blokker, desto flere, desto bedre resultat. Antall blokker vil her avhenge helt av størrelsen på det anlegget du har. Anskaff det nødvendige antall moduler og signaler du trenger.
Disse kan kobles som vist i figur 2. Alle modulene kobles sammen ved hjelp av felles ledninger for strømforsyning og jord, ialt 3 ledninger. Disse ses nederst på figuren. I tillegg må hver enkelt modul kobles sammen. Dette gjøres med en ledning fra kontakt X7(Utgang forsignal) til kontakt X6(Inngang forsignal) på neste modul. Dette er nødvendig for at rett signalbilde skal vises, dvs. at forsignal for neste blokk skal være slukket om hovedsignalet viser stopp og forsignalet er montert på samme mast som hovedsignalet. Dette hørtes ikke enkelt ut, eller....
Om du ikke får det helt med deg, koble det opp som figuren viser. Det virker i allefall da!
Er det en sløyfe, kobles første og siste signal sammen, som vist med stiplet linje.
Styringen av signalene kan gis med brytere montert på et stillverk eller med skinnekontakter styrt av toget. Hva du velger er avhengig av hvilke system du selv benytter på ditt eget anlegg.
En liten presisering, elektronikken vil ikke være nok for å lage et komplett sikringsanlegg, men vil gi rett signalbilde og automatisk kjørestrøm på anlegget.

Styring av kjørestøm
Modulene kan kobles slik at kjørestrømmen til blokken styres av det enkelte signal. Ved å koble et relé til den ekstra utgangen, kan lokomotivene styres automatisk i forhold til signalene. Dette er vist i figur 3. Modulen har ikke kapasitet til selv å trekke et rele, slik at det må lages en egen driverkrets som kobles til modulen.
Denne består bare av en transistor, en motstand og en diode, i tillegg til reléet.
Om du kobler det slik som det er vist i skjemaet i figur 3, vil det være strøm på skinnene, selv om signalsystemet skulle være ute av drift. Releet må altså ha strøm for å bryte skinnestrømmen. Dette gjør at et eventuellt problem med elektronikken ikke skal forhindre at du får ført fram toget ditt etter rutetabellen.
Vi håper dette har vært til hjelp når det gjelder å få til et effektivt blokksystem for anlegget ditt. 


Figur 1: Skjemaet til blokksignalmodul med oppdaterte koblingspunkter.

Figur 2: Flere moduler koblet sammen i et system.

Figur 3: Samme kobling som i figur 2, men nå også med styring av kjørestrøm til sporet. (Bare en modul er vist).


18.06.10 23:36